Japan Fakta - Mt.FujiHeeej alla läsare!!!

Här kommer lite snabbfakta om Mt.Fuji. Har på senaste tiden blivit helt besatt av tanken på att en dag få klättra upp till toppen till detta berg. Tyckte därför att det var dags att fördjupa sig lite mer om bergets historia, m.m. 

Mt.Fuji, "Fuji-san" eller också "Fujiyama" är Japans högsta berg med en topp som ligger på över 3 776 meter över havet. Berget ligger på ön "Honshu" som ligger 100 kilometer sydväst om Tokyo. Det finns flera teorier om hur namnet "Fuji" uppstod. En utav dom är att berget skulle vara uppkallat efter en eldsgud hos ainufolket. En annan tolkning ifrån 900-talssagan "Taketori Monogatari", är att namnet "Fuji" skulle ha dykt upp på grund av en utav dess många olika betydelser: Odödlig=fushi (不死), Blåregn=fuji (藤), regnbåge=niji (虹) och unik=fuji (不二).

Mt.Fuji är en aktiv stratovulkan, vilket betyder att vulkanen är uppbyggd av vulkanisk aska, lavabomber och utav andra lösa utbrottsprodukter. Den nuvarande vulkanen har rest sig upp tack vare dess vulkanutbrott under årens gång. Den största delen av berget kom till för cirka 11 000-8 000 år sedan, men dess största utbrott skedde år 1707 då aska spred sig ända till Edo (Tokyo) och bildade en ny krater.  

Idag ses berget som en nationalsymbol och omkring 200 000 människor bestiger berget varje år. På bergets högsta topp ligger en nerlagd radiostation och det finns även ett postkontor i närheten, samt en läskautomat som de törsiga klättrarna kan köpa ifrån. 

Källa: Wikipedia.se       

  
Det var allt från mig så länge!

MVH Vizoo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0